Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Neexistuje univerzální návod na to, jak zabránit překročení hranice :-)

10 2
možnosti
Foto

Myslím, že něco jako základní osnova ano:-).

5 15
možnosti
MP

Nenápadný dohled je určitě potřeba. Stejně tak, jako stanovení mantinelů. Pokud se k nim potomek nepřibližuje, není potřeba zásah, nechť má pocit svobody. Moji rodiče mně nijak neomezovali, protože jsem z vlastní vůle a založení nijak nepřekračovala ty pomyslné meze. Docela dobrý je takový "maminkovský telegraf". Skoro každý z mladých doma něco prokecne - jak bylo na výletě, kdo přišel na sraz- a pokud jsme si vyměnili informace, tak jsme byly v obraze - kdo se opil, kdo naopak vůbec nepřijímal svůdné nabídky cigaret a alkoholu. Jenže to jde jen na menším městě a pokud okruh přátel potomka trochu souvisí s obdobným okruhem rodičů. Vlastní příklad a příklad sourozenců je ale nade vše. Možná jsem jen měla štěstí a taky v tom možná hrají roli geny.

5 1
možnosti
RH

Děti jsou sázka do loterie, můžeme udělat jen to, že se jim věnujeme a dáváme jakýs takýs příklad. Dát dítěti svobodu se nevylučuje s dohledem nad tím, jak jsou schopni s tou svobodou naložit, ale někdy se pod pojmem "dát svobodu" skrývá spíš ignorace spolu s nemístným idealismem, že "to by náš Karlík nikdy neudělal"..

13 2
možnosti
Foto

Moc volnosti bývá vždy na škodu.Málokteré dítě je tak "silné", aby tu nekonečnou volnost ustálo. To raději budu prudící matka, trvající na dodržování určitých pravidel. Také jsem rodiče v pubertě "nesnášela", záviděla jsem kamarádkám, které neměly určený čas odchodu domů- nyní, jako matka, už je chápu a trvám na tom také:-)

A o drogách a sexu se u nás doma mluví pořád a otevřeně.

7 3
možnosti