Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RZ

R29a75d22i40m 54Z41e47h66e40r

6. 10. 2014 17:59

Já taky znám několik psů, kteří nekoušou, ale to neznamená, že musím důvěřovat každému psu, kterého potkám... Vždy ve střehu!

2 0
možnosti
OV

No já znám bílé, kteří vraždí, kradou, korumpují a jsou jich plné věznice. Všichni bílí jsou jedna banda šmejdů. Ti už jiní nebudou. Ty bych poslal někam na ruskou step, odkud přilezli. Holota žebrácká. Těch pár vyjímek jaro nedělá.

1 1
možnosti
PH

S tím mailem je to smutný - ale jinak:

Jmenuju se Pavel Hewlit (36), Čech, bílý,  základní škola, střední škola, práce v neziskových organizacích, zaměstnanec DP, bez práce a na podpoře jsme byl ve svém životě jednou a to 14 dnů. Při své práci projíždím městem a žel často vídám nevhodné chování u lidí, a je zajímavé, že většinou se nevhodně chovají občané cikánské národnosti. Osobně znám dva cikány (slovo rom oba nenávidí), kteří se chovají jako normální lidé.

A teď se zeptám, dostaneme my, co se chováme "normálně", taky svůj článek, s fotkami, s krátkými životopisy - nebo to u nás považujete za normální a jako bílí si to nezasloužíme?

4 0
možnosti
LM

Hezké příběhy. Ale když stejných cílů dosáhne neRom, je to úplně normální a nikdo se nad tím nepozastaví. Takže chyba asi někde bude. Já mám zkušenosti jen s těmi "druhými". Bohužel.

5 0
možnosti
FK

My víme, že jsou i někteří slušní... Ale nekrotí ty ostatní... To, že u nás v práci jsou dva, rozhodně neomlouvá, že jsem byl v minulosti dalšími třiceti slovně napaden a urážen "bílým zm*dem"...

2 0
možnosti
PJ

Jsou to dobré příklady, ale jen jako kapka v oceánu bohužel. Co z toho vyplývá, že když se chce, tak to jde, tak proč to nejde u zbytku? Náš národ není rasistický, jak si myslíte, ale chce aby všichni měli stejná práva a nikoliv, že někteří je mají jiná než ostatní díky křiku. Doporučuji Vám návštěvu místa kde se poskytují dávky nebo školní zařízení na Chánově, pak by Váš článek asi vypadal jinak. Jinak Romové jsou a zůstanou u mne cikáni, tak jak to nazval spisovatel Čapek.

1 0
možnosti
JR

J37a80n 95R27i26c67h23t70e76r

6. 10. 2014 10:28

Hezké příklady, jen co je pravda. A nikterak nepochybuji o tom, že jejich cesta k úspěchu byla těžší než jiných.

Na druhou stranu - jiné "nebílé" (můžu to tak napsat?) děti, konkrétně vietnamské, na zvláštní škole neuvidíte, naopak, ve škole patří často k nejlepším studentům! Jejich rodiče často neumí česky víc než "cicapade" (univerzální cena), ale dřou od nevidím do nevidím, aby se jejich děti měly líp.

Oproti tomu spousta cikánských rodičů (a obávám se, že naprostá většina) nejenže k ničemu takovému své děti nevede, naopak vzdělání a práci považují za něco zhola zbytečného. Není problém v tom, jak se k těm dětem chová bílá většina, problém je v jejich rodičích. A jak chcete vychovávat rodiče? Proč to jsou schopní pochopit Vietnamci a cikáni ne?

Já jsem naopak četl o romských dětech, kterým rodiče vysloveně zakázali jít se byť i jen vyučit, aby jim nedělali ostudu! Skončilo to útěkem z domova, prodáváním se homosexuálům na pražském hlavním nádraží a nakonec naštěstí v jakési organizaci, která dotyčnému zajistila nejen bydlení, ale i učňák - teď končí učiliště, bude z něj zlatník. Ale takových není mnoho...

(na druhou stranu můj známý má stavební firmu, hlavně výkopy apod., a ten vždycky říká: "Když už nemůžou Ukrajinci, můžou Uzbekové. A když už nemůžou ani Uzbekové, můžou Cikáni". Tím chtěl říct, že jsou to fakt dříči, ale "nesmíš jim svěřit nic složitějšího, ´třeba vodováhu".

Ovšem na tom nezáleží, hlavně že jsou příkladem toho, že když se chce, makat jde i bez vzdělání (a mají stovku na hodinu).

0 0
možnosti
MH

No ano nejsou vsichni cikani stejni. Ale nejak je potreba tu otazku zacit resit. Ve valce uz sme. Po valce sme take odsunuli nemce zpatky. Tak ted odsunout cikany.. co na tom ze ne vsichni nemci/cikani sou stejni... Nejak se tu poradek udelat musi -

"Kdyz se cisti republika - odnasi to cikani. "

Martin Havlik 2014

0 0
možnosti
MM

Znám dost vzdělaných a "slušných" Cikánů nebo Rómů chcete-li a bohužel také dost těch druhých, kteří jim "kazí reputaci". Velice podobné je to i v jiných národnostech (schválně se vyhýbám pojmu menšina!). Co mají ale (téměř) všichni ti úspěšní společné je to, že měli od mala záměr a hlavně rodiče kteří je podpořili nebo i "donutili" ke vzdělání a odpovědnosti za sebe bez ohledu na to co si o tom myslelo okolí. To se ale bohužel o tom zbytku říct nedá.

1 0
možnosti
MB

M27a15r83e82k 54B34e38n43d47a

5. 10. 2014 23:19

neznám jediného slušného a vzdělaného cikána, jen ty ,,druhé"..

0 0
možnosti
MR

Na jednu stranu je smutné,že když se najde úspěšný cikán,tak se o tom píše jako by to byl zázrak.Ano,nejsou všichni stejní,ale záleží jen na nich kam to chtějí dotáhnout.Kdysi jsem dělala s klukem,který byl poloviční cikán,on i jeho sestra měli školy,rodiče také a prostě byla to normální,běžná rodina.S jednou cikánkou jsme chodily venčit děti,taky byla normální,vdala se do rodiny,kde měli jen 2 kluky,ne houf dětí,všichni makali,byli prostě normální a nikdy by je nenapadlo,že by se o nich mělo psát.Kolikrát mi to připadá,že tím jak se vyzdvihuje,že cikán má školu,tak se přirovnává ke křovákovi,který přišel z Afriky a ze dne na den vymyslel lék proti rakovině,to by bylo hodno článku,protože ten člověk neměl šanci na vzdělání..........

2 0
možnosti
Foto

To je pořád dokola! Nejde přece o žádný rasismus, ale o odmítání toho, že někteří lidé odmítají uznávat pravidla společnosti a vyvíjejí tak důvody k nulové toleranci.

Většině lidí by bylo zcela putna, zda je daný člověk Cikán. Problém přece leží v tom, že lidé nesnášejí lidi, kteří je obtěžují, zneužívají, ohrožují - vůbec nevyslovuji: Cikáni.

Valné většině lidí nevadí sedět u jednoho stolu s Cikánem, Číňanem, Japoncem či černochem. Ani vlastně s muslimem. Do doby, než mi vylije sklenici, plivne mi na vepřovou na talíři, nebo mi začne diktovat, jak se JÁ mám chovat.

Pokud si Cikáni vytvoří respektování-hodný většinový dojem, nikdo si jich ani nevšimne.

Vadou není jejich rasa, vadou je jejich (většinové) chování. To je odmítáno.

16 0
možnosti