Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Miliony, pan Babiš a pravda nikde

Ve čtvrtek 20. 8. se bude jednat o schválení mimořádné dotace Klokánkům ve výši 30mil.Kč. Materiál k schválení předkládá ministr financí Babiš, není připuštěno připomínkové řízení, návrh jde rovnou na jednání vlády bez možnosti 

komentářů dalších ministrů.

Citace z Tiskové zprávy k tomuto bodu: „Důvodem předložení tohoto materiálu je snaha vyřešit aktuální potřebu chybějících finančních prostředků na provozní výdaje zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc Klokánků ve výši 30 mil. Kč. Při neposkytnutí pomoci státu hrozí situace, kdy Klokánky budou odsouzeny k zániku.“

Nikde není ani zmínka o podmínkách nastavených ministerstvem práce, o vlekoucím se sporu mezi MPSV a FOD, ani o jiných organizacích zajišťujících SPOD. Nikde ani zmíňka o ztracených milionech, o luxusních budovách, které jsou v majetku Fodu, o náročných, předražených a hlavně zbytečných rekonstrukcích, nikde ani zmíňka o tom, kdo nese odpovědnost a kdy dluhy uhradí.

Vládní materiál žádající po vládě 30 mil Kč má pouze jeden a půl stránku textu a svou formou absolutně neodpovídá jakémukoli běžnému formátu vládního materiálu požadujícího po vládě mimořádné peníze. Kdyby jakýkoli jiný ministr žádal o třeba jen jeden milion, proběhlo by sáhodlouhé připomínkové řízení, vyplňovaly by se tabulky, byl by zpracován rozbor, zda nejde o prokorupční krok, zda není narušena hospodářská soutěž  atd. Resortní ministr (zde zřejmě ministryně práce a sociálních věcí) by musela velmi precizně obhájit svůj požadavek a prokázat, že poskytnutá dotace nepřivede třeba nějaký jiný subjekt do horší situace, že je vše fér a zejména – že se tato situace již nebude opakovat. Nic takového se zde nedočtete, nic takového materiál neobsahuje. 
Návrh připouští, že vlastně nejde o dotaci Klokánkům, ale dotaci pro FOD, který ji poskytne převážně „… na pokrytí běžných provozních výdajů Klokánků, jako jsou osobní náklady, náklady na energie, služby a další běžný provoz.“ FOD slibuje, že další Klokánky již nezřídí, a že mu jde pouze o zachování těch současných. Zároveň ale také – velmi nenápadně – po vládě požaduje podporu ve snaze změnit Zákon o SPOD ve smyslu zavedení systému platby příspěvku na lůžka.

Cílem je : „…bezpečné a spolehlivé fungování Klokánků…“ Tedy nikoli správná péče o děti, ale fungování Klokánků, jejich finanční stabilita!

Vedení Fodu se změnilo a na místo paní Vodičkové, která svou neochotou jakkoliv spolupracovat s MPSV a přizpůsobit se změnám v SPOD je hlavním viníkem současné situace, nastoupil pan Jan Vaněk. Pan ředitel naprosto otevřeně mluví o tom, co si přeje v zákoně změnit: požaduje platby na lůžko, ne na umístěné dítě. Pokračuje v tom, co započala paní Vodičková: v manipulaci s fakty a s klamavou mediální prezentací.

Tímto reaguji na lži uvedené v http://zpravy.idnes.cz/rozhovor-s-sefem-klokanku-vankem-dqf-/domaci.aspx?c=A150814_110828_domaci_zt

Není pravda, že před nástupem dítěte do DD musí projít dítě diagnostickým ústavem. Pravdou je to, že velké procento dětí, které jsou dobrovolně svými rodiči opakovaně odkládány do Klokánků, by si zasloužily odbornou pomoc a to třeba i v diagnostickém ústavu. Stejně tak není pravdou, že v případě nutnosti okamžitě umístit dítě musí jít opět pouze do Klokánku a nelze ho umístit do přechodné pěstounské péče. Můžu potvrdit už desítku příběhů, kdy bylo dítě umístěno do PPD během hodiny. Přechodný pěstoun obdrží úplně stejné informace jako pracovník Klokánku. Přechodný pěstoun je na převzetí dítěte v krizové životní situaci připravený minimálně stejně dobře jako pracovník Klokánku. Přechodný pěstoun je minimálně stejně tak vzdělaný, jako pracovník Klokánku.

Prohlášení, že do přechodné péče by měly odcházet jen ty děti, u nichž se ví, že se jejich situace do roka vyřeší, je hloupé. Nahrává těm, kteří chtějí dítě umístit do ústavní výchovy. Nikdy nelze s určitostí říci „Tady to dopadne dobře“. Nikdy nevíte stoprocentně, co se stane. S jistotou můžeme říct jen to, že každý čas strávený v milující náruči a individuální péčí dítěti prospívá a že každý čas strávený ústavní výchovou na dítěti zanechává následky. 

Klokánky stojí mimo ministerstvo školství, pod které spadají DD. Klokánky jsou zařízení pro okamžitou pomoc a stát rozhodl, že tuto službu budou poskytovat v první řadě profesionální pěstouni. Vedle nich stojí několik organizací pečujících o ohrožené děti. Fod a Klokánky nejsou jedinní, ale jsou jedinní, kteří si mohli děla,t co chtějí, určovat své vlastní pravidla a hlavně: okrádat stát.

Z osmdesáti devíti zařízení pro okamžitou pomoc patří dvacet tři Klokánkům, tedy FODu. Je v nich momentálně kolem tři sta dětí. FOD má problémy už několik let, od Novely výrazné. Proč stále přibíral děti, když stát na ně podle FODu dostatečně nepřispívá, proč kupoval a opravoval budovy ( které jsou majetkem FODu), proč neřešil situaci dětí dříve?

Proč nejsou děti v zařízeních, které nesabotují státní nařízení? 

Sečteno podtrženo: Klokánky chtějí (a dostanou) navíc 30 mil Kč, ale již v rozpočtu na příští rok budou chtít po MPSV další navýšení proti původnímu návrhu rozpočtu na letošní rok. Tedy to, že tato „mimořádná“ dotace se stane „řádnou“, tedy každoroční.

Podporu ústavům vyjadřoval Václav Klaus.

Fod a Klokánky podporoval Miloš Zeman, jeho žena je dotovala přes svou nadaci.

Nyní sbírá politické body ten, který jinak zásadně nikdy na vládě nesouhlasí s nesystémovými pomocemi komukoli. Chystá se zákon na zpřísnění reklam, neměly by se v nich využívat city ve vztahu k dětem. Nebylo by vhodné rozšířit ten zákon o zákaz zneužívání citů vůči dětem v politice? Vždyť je to podobné.

Chudáci děti z Klokánků. Jejich pár slziček zapadá do Public Realtion pana Babiše.

Tady jde o peníze, ne o dobro pro děti. 

PS: docela by mě zajímalo, jaký nájem platí paní Marie Vodičková za to, že si zařídila ( za jaké peníze? ) byt v Klokánku ... 

 

Autor: Marcela Tobiášová | středa 19.8.2015 14:49 | karma článku: 23,02 | přečteno: 1317x
  • Další články autora

Marcela Tobiášová

Šest týdnů ve Španělsku

Ráda bych se připomněla těm, kteří mě četli. Nepřestala jsem psát, jen píšu jinde - mám svůj blog bez reklam a v prostoru, který je jen můj. Budu ráda, když nakouknete a třeba mi i napíšete.

10.2.2020 v 14:37 | Karma: 8,47 | Přečteno: 702x | Diskuse| Ona

Marcela Tobiášová

O pinďourech a pipinkách

Jestli Zbojníka poté, co přišel k nám, něco zmátlo, tak to, že žena(já) má stejná práva jako muž(můj). Tedy, že mám svoje peníze, řídím auto, přepínám televizi a rozhoduju o tom, co budeme dělat.

4.6.2018 v 10:38 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Osobní

Marcela Tobiášová

Už jsi máma?

Beruška a Zbojník, děti, které máme v pěstounské péči, mají svou rodinu. Skoro každé dítě, které je u nás v systému náhradní rodinné péče, rodinu někde má. Celé měsíce, zatím co jsme děti měli v přechodné pěstounské péči, jsem si

25.4.2018 v 8:19 | Karma: 34,62 | Přečteno: 2791x | Diskuse| Společnost

Marcela Tobiášová

Děti na odpis:Konečná (?)

Zbojník a Beruška v Dětském domově. Jasně, že bych to nikdy nepřipustila. Nedovolila. Nedokázala bych je poslat do děcáku. Můj muž si byl jistý,že se rodina najde. Žádné A co když. O jiné variantě než předání do nové

13.9.2017 v 8:00 | Karma: 46,32 | Přečteno: 12950x | Diskuse| Ostatní

Marcela Tobiášová

Děti na odpis - do roka a do dne

Slyším : „Máme pro ně vytipovanou rodinu“, a na několik vteřin mi přestává bít srdce. Je to tak pokaždé a pokaždé mě to píchne úplně hluboko vevnitř. Je to dobrý konec, potvrzení smysluplnosti mé práce, je to radostná zpráva.

5.6.2017 v 23:16 | Karma: 44,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Další případ zpožděné dodávky zbraní. Česká firma se soudí na Ukrajině

26. dubna 2024

Premium Vztahy mezi Českem a Ukrajinou nejsou vždycky idylické. Svědčí o tom soudní spor, na který narazila...

Světlušky mění válčení ve městech. Nové drony snížily počet padlých Izraelců

26. dubna 2024

Premium Jen několik decimetrů velký přístroj může znamenat revoluci městské války: minivrtulník, který...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5609x
Jsem Pěstounka, která přijímá ohrožené děti. Dělám ze všech sil vše, co můžu proto, aby byl jejich další život lepší než ten předchozí. Taky jsem hrdá máma svých dětí a vzorná, věrná a vařící (3xv) manželka. Často jsem samolibá, marnivá, líná, tvrdohlavá, hádavá a v neposlední řadě infantilní a i když mi občas někdo říká Sluníčkářka, tak já se víc cítím jako OBLÁčková ....