Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vyznamenání od prezidenta, pár peněz na dobrou věc a opět lži

Blíží se Vánoce a stejně tak jako každý rok v tuto dobu rozesílá FOD (Fond ohrožených dětí, nevládní nezisková organizace) do domácností obálky s čtyřstránkovým zpravodajem a složenkou. Žádá o peníze.

Od roku 2012 platí novela o sociálně právní ochraně dětí a ta stanoví, že v jednom domově pro okamžitou pomoc pro děti v tísni, může být umístěno max. 28 dětí. FOD opět žádá o udělení výjimky pro svá zařízení, z čehož je jasné, že stále není schopen se přizpůsobit požadavkům ministerstva. 
FODu chybí peníze. Vlastní desítky nemovitostí, o které se musí starat. Odmítá transformaci ze zařízení pro okamžitou pomoc na dětský domov rodinného typu, přestože by v tomto případě jeho budovy vyhovovaly a dle jeho vyjádření by dokonce dostával od státu vyšší příspěvek. Navíc by přestala platit podmínka, která je nejvíce rozebírána v médiích a to, že dítě zde může být umístěno pouze na 6 měsíců. 
ZPRAVODAJ, zaslaný do tisíců domácností uvádí nepravdivé ba přímo lživé informace o odměnách pěstounů v evidenci (na přechodnou dobu). Vzhledem k tomu, že novela již nějakou dobu platí a na špatnou interpretaci určitých pojmů byla JUDr. Marie Vodičková, zakladatelka a předsedkyně FODu, již několikrát upozorněna, nejedná se o žádný omyl, ale o záměrné lži. Nevím o jiné nevládní neziskové organizaci, která by si mohla dovolit takto klamat občany. 

FOD zcela záměrně lže o odměnách pěstounů. Zpravodaj dále uvádí, že s každým přijatým dítětem stoupá tato odměna a to dokonce o čtyři tisíce korun. Není to pravda. Z částky 20 000 Kč hrubého si platíme sociální pojištění, zdravotní pojištění a daň - v čistém je to 15 800 Kč. Dále FOD ve svém zpravodaji tvrdí, že pokud má přechodný pěstoun dítě mladší sedmi let, pobírá i dávky v mateřství. To je další lež. Chybně je uvedena i odměna pěstouna v případě, že u sebe nemá momentálně žádné dítě. Zde se navíc kalkuluje s představou, že tato situace může trvat po celý rok. Pauza, mezi předáním dítěte a přijetím dalšího, bývá v řádech několika dnů, max. týdnů. Obvykle to stačí pouze k dokončení papírování, přeprání věcí a obstarání nových věcí pro další dítě. Přechodný pěstoun je totiž povinen přijmout dítě různého věku i pohlaví. Není žádnou výjimkou, že rodina v průběhu jednoho roku přijme postupně i šest dětí. 
JUDr. M. Vodičková toho pro děti v naší zemi udělala jistě velmi mnoho. Byla jednou z prvních, kdo bojoval proti velkokapacitním dětským domovům. Její zásluhy ocenil medailí i prezident republiky M. Zeman. Také paní Zemanová uspořádala charitativní akci, jejíž výtěžek byl připsán na konto FOD. Možná vyznamenání, možná jistota podpory prezidentského páru dodaly JUDr. Vodičkové klamný pocit, že může lhát.
Nemůže. Uráží nás to a dotýká se nás to. Každý by měl dodržovat pravidla. Máme přece společný cíl a tím je pomoc ohroženým dětem. 
Žádáme, aby se FOD, veřejně omluvil a nadále nešířil lživé informace o pěstounské péči.
Všechny, kteří skutečně chtějí udělat dobrý skutek a finančně pomoci ohroženým dětem, prosíme, aby věnovali i svůj čas a dívali se kolem sebe. Je mnoho lidí, kteří pomáhají a spousta dětí, které pomoc potřebují. Navštivte konkrétní azylový dům, kojenecký ústav, dětský domov. Poptejte se, které dítě a jakou pomoc potřebuje. Neposílejte peníze na nové podlahy, pračky a auta. Neposílejte peníze tam, kde si mohou dovolit vydávat darované peníze za tisíce obálek s další žádostí o peníze.
Vadí nám manipulace s fakty, proto jsme se rozhodli formou otevřeného dopisu požádat FOD o opravu nepravdivých údajů.

Otevřený dopis JUDr. Marii Vodičkové
Vážená paní Vodičková, 
velice nás mrzí nepravdivé informace o pěstounech v evidenci (na přechodnou dobu), které šíříte pod hlavičkou FOD. Ohrazujeme se proti této útočné kampani a domníváme se, že vámi udávané informace v posledním čísle zpravodaje FOD, rozesílaného tisícům domácností, jsou cíleně namířené k dezinformaci našich občanů. Jsme si jisti, že cesta, kterou se rozhodlo MPSV jít v problematice NRP – tj. cesta dětí z ústavní péče do rodin, je cestou správnou. Čím dál více nabýváme pocit, že ve vašem boji se státem, již nejde o děti, ale pouze o udržení a další zhodnocování majetku FOD. Proto Vás vyzýváme k opravě těchto informací. Rozeslání dopisů se správnými údaji do těch domácností, kam jste zaslali ty lživé, považujeme za další mrhání peněz. Mediální forma a uveřejnění na stránkách FOD by byla stejně účinná a levnější.

Níže podepsaní profesionální pěstouni:
Marcela a Jaroslav Tobiášovi, Tereza a Petr Hubáčkovi, Kateřina a Oldřich Součkovi,Eva Zemanová, Hedvika a Rostislav Špírkovi - Sokolov, Radka a Josef Kusí, Kamila Matušinská, Věra Moravanská, Barbora Kiczmerová, Zdeňka a Vojtěch Bekovi, Ula Hurtová

Autor: Marcela Tobiášová | pondělí 8.12.2014 15:52 | karma článku: 27,33 | přečteno: 2833x
  • Další články autora

Marcela Tobiášová

Šest týdnů ve Španělsku

Ráda bych se připomněla těm, kteří mě četli. Nepřestala jsem psát, jen píšu jinde - mám svůj blog bez reklam a v prostoru, který je jen můj. Budu ráda, když nakouknete a třeba mi i napíšete.

10.2.2020 v 14:37 | Karma: 8,47 | Přečteno: 702x | Diskuse| Ona

Marcela Tobiášová

O pinďourech a pipinkách

Jestli Zbojníka poté, co přišel k nám, něco zmátlo, tak to, že žena(já) má stejná práva jako muž(můj). Tedy, že mám svoje peníze, řídím auto, přepínám televizi a rozhoduju o tom, co budeme dělat.

4.6.2018 v 10:38 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Osobní

Marcela Tobiášová

Už jsi máma?

Beruška a Zbojník, děti, které máme v pěstounské péči, mají svou rodinu. Skoro každé dítě, které je u nás v systému náhradní rodinné péče, rodinu někde má. Celé měsíce, zatím co jsme děti měli v přechodné pěstounské péči, jsem si

25.4.2018 v 8:19 | Karma: 34,62 | Přečteno: 2791x | Diskuse| Společnost

Marcela Tobiášová

Děti na odpis:Konečná (?)

Zbojník a Beruška v Dětském domově. Jasně, že bych to nikdy nepřipustila. Nedovolila. Nedokázala bych je poslat do děcáku. Můj muž si byl jistý,že se rodina najde. Žádné A co když. O jiné variantě než předání do nové

13.9.2017 v 8:00 | Karma: 46,32 | Přečteno: 12950x | Diskuse| Ostatní

Marcela Tobiášová

Děti na odpis - do roka a do dne

Slyším : „Máme pro ně vytipovanou rodinu“, a na několik vteřin mi přestává bít srdce. Je to tak pokaždé a pokaždé mě to píchne úplně hluboko vevnitř. Je to dobrý konec, potvrzení smysluplnosti mé práce, je to radostná zpráva.

5.6.2017 v 23:16 | Karma: 44,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5609x
Jsem Pěstounka, která přijímá ohrožené děti. Dělám ze všech sil vše, co můžu proto, aby byl jejich další život lepší než ten předchozí. Taky jsem hrdá máma svých dětí a vzorná, věrná a vařící (3xv) manželka. Často jsem samolibá, marnivá, líná, tvrdohlavá, hádavá a v neposlední řadě infantilní a i když mi občas někdo říká Sluníčkářka, tak já se víc cítím jako OBLÁčková ....