Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

A co Vaše dítě, nebere náhodou taky?

Zavolala mi moje bývalá klientka. Souhlasila jsem, přestože už profesionálně nemasíruju, že se jí na záda se podívám. Každá kačka do rodinného rozpočtu je dobrá a navíc o tom, že bych se k masážím alespoň v omezené míře vrátila, poslední dobou uvažuju.

Paní Eva  přijela přesně. Lehla si na lehátko, záda jako kámen a o tom, že by se dokázala uvolnit, nebyla ani řeč.

Nebudu to protahovat. Šetnáctiletá dcera paní Evy se pokusila o sebevraždu. Napsala sms, spolykala prášky a zprávu své mámě odeslala. Ta jí okamžitě volala, pak sanitu, sousedovi, který měl klíče, jela z práce domů, viděla jak její  holčičku, pozvracenou a duchem nepřítomnou převáží do nemocnice. Tam se také dozvěděle, již společně se svým mužem, že jejich dcera byla těhotná, na konci čtvrtého měsíce, o dítě že přišla, a navíc jí v těle našli pervitin.

"Jak to mohla udělat ? Otěhotnět ? Brát drogy? Vždyť to byla tak hodná holka, já vůbec nechápu, co se stalo," pobrekávala mi pod rukama. " A nechce s náma mluvit, nemáme jí prý nutit, říkal doktor."

 Udělala jsem to, proč přijela - namasírovala jsem ji a dokonce jsem si vzala i peníze, i když si nemyslím, že by jí masáž pomohla. Dřív, pokud se sblížení mezi mnou a klientem nepodařilo, zaplatit jsem si nenechala. Lidé se mění.

Paní Eva zná můj příběh a ví, jaká jsem. Taky ví, že píšu a mé blogy čte. Jsme malé město, to, co se stalo, se neutají. Ona to ví a je jí to jedno. Jde jí o jediné - aby se vše napravilo a vše bylo tak, jako dřív.

Nedokázala jsem jí politovat. Vždycky, když někdo vypráví o problémech s dětmi, mám chuť říct, že dokud dítě žije, je naděje.  Průšvihy, starosti, výdaje, nemoci ... dokud je co řešit, není nejhůř. Nejhůř je, když už není nic.

Líto je mi její dcery, šestnáctiletého pulce, která se několik týdnů trápila tím, jak říct rodičům, že je těhotná. Jak jim říct, že už s někým spala. S někým, kdo by se jim určitě nelíbil. Nechápu, jak je možné, že si nějaká matka nevšimne toho, že je její dcera zamilovaná nebo že její dcera bere pervitin.

" Nechali jsme jí moc volnosti," povzdechla si paní Eva.

Já si myslím, že často svobodou pro děti obhajujeme svou vlastní pohodlnost. 

Náš Honza jeden čas kamarádil s dealerem drog. Ti dnes nevypadají jako mafiáni, ale stejně jako naše děti. Jsou mezi nimi a dokážou být velice přesvědčiví. Nabízejí našim dětem možnost někam patřit, uniknout od reality, odpočinek od všedního dnes, cítit se vyjímečně, vymezit se vůči nám, dospělým, kteří jim nerozumí.

" Nikdy bych si nic nevzal " tvrdil nám náš sedmnáctiletý synek před lety. Já, jeho macecha, jsem ho donutila udělat si test . " Negativní " vítězoslavně zvolal manžel, když vyšel s Honzou z koupelny. Hrozba dalších testů, kdykoliv se nám něco nebude zdát, vesela dlouho ve vzduchu. Vlastně visí dodnes, dnes je sedmnáct našemu Tomášovi. Nedělám si iluze, že se na diskotéce nenapije, nebo že nikdy nevyzkouší trávu, ale ještě nějakou dobu bude muset dodržovat pravidla, chodit domů tak, jak jsme se dohodli a vždycky mi musí jít dát po příchodu pusu. Stejně bývám vzhůru, dohodnem-li se na třetí, ve dvě třicet otevřu oči a neusnu, dokud se neotevřou dveře od ložnice.

Není to pohodlné, ale je to fakt.

Nesmí sednout nikomu cizímu do auta a tak to často bývá můj muž, kdo partu mlaďáků veze na zábavu, nebo pro ně jede na ples.

Když mu ve dvě v noci zvoní budík, není nadšený, ale vstane.

Tomáš miluje rap. " Mami, tohle se ti bude líbit " pouští mi muziku, která hýbe světem mladých. A já poslouchám, protože chci vědět, co má můj syn rád. Poslouchám, přestože u toho dost často trpím.

S Honzou, kterému jsem nevlastní matkou, jsme proti sobě často stáli jako dva rozzuření býci. Dnes, když už bydlí sám a dospělý není jenom podle občanky ale skutečně, vím, že je za to všechno rád. Dává to často najevo.

Ano, je nutné nechat je dělat vlastní chyby, ale jen do určité míry. Těm fatálním, osudovým, se musíme snažit zabránit. Nemluvit se svými dětmi o sexu, o drogách, o vlastních zkušenostech, protože je nám to nepříjemné, protože je pohodlné žít v iluzi, že jich se to netýká, nechat je dělat jen to, co je baví, neusměrňovat je, nechat je jen tak růst, je pro mě nepochopitelnou a zbytečnou chybou. Chybou,  kterou zaplatíme my, rodiče, a hlavně naše děti.

http://marcelatobiasova.blog.idnes.cz/c/329273/Co-z-toho-kluka-jednou-bude.html

http://marcelatobiasova.blog.idnes.cz/c/323766/Jsem-strasna-matka-neco-jako-Herodes.html

http://marcelatobiasova.blog.idnes.cz/c/329023/A-co-Vy-taky-mate-tlusty-dite.html

 

 

Autor: Marcela Tobiášová | sobota 25.5.2013 10:50 | karma článku: 32,19 | přečteno: 5076x
  • Další články autora

Marcela Tobiášová

Šest týdnů ve Španělsku

Ráda bych se připomněla těm, kteří mě četli. Nepřestala jsem psát, jen píšu jinde - mám svůj blog bez reklam a v prostoru, který je jen můj. Budu ráda, když nakouknete a třeba mi i napíšete.

10.2.2020 v 14:37 | Karma: 8,47 | Přečteno: 702x | Diskuse| Ona

Marcela Tobiášová

O pinďourech a pipinkách

Jestli Zbojníka poté, co přišel k nám, něco zmátlo, tak to, že žena(já) má stejná práva jako muž(můj). Tedy, že mám svoje peníze, řídím auto, přepínám televizi a rozhoduju o tom, co budeme dělat.

4.6.2018 v 10:38 | Karma: 34,71 | Přečteno: 3550x | Diskuse| Osobní

Marcela Tobiášová

Už jsi máma?

Beruška a Zbojník, děti, které máme v pěstounské péči, mají svou rodinu. Skoro každé dítě, které je u nás v systému náhradní rodinné péče, rodinu někde má. Celé měsíce, zatím co jsme děti měli v přechodné pěstounské péči, jsem si

25.4.2018 v 8:19 | Karma: 34,62 | Přečteno: 2791x | Diskuse| Společnost

Marcela Tobiášová

Děti na odpis:Konečná (?)

Zbojník a Beruška v Dětském domově. Jasně, že bych to nikdy nepřipustila. Nedovolila. Nedokázala bych je poslat do děcáku. Můj muž si byl jistý,že se rodina najde. Žádné A co když. O jiné variantě než předání do nové

13.9.2017 v 8:00 | Karma: 46,32 | Přečteno: 12950x | Diskuse| Ostatní

Marcela Tobiášová

Děti na odpis - do roka a do dne

Slyším : „Máme pro ně vytipovanou rodinu“, a na několik vteřin mi přestává bít srdce. Je to tak pokaždé a pokaždé mě to píchne úplně hluboko vevnitř. Je to dobrý konec, potvrzení smysluplnosti mé práce, je to radostná zpráva.

5.6.2017 v 23:16 | Karma: 44,17 | Přečteno: 11954x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Počasí v Česku ovlivní saharský prach, vytvoří oblačnost. Stoupá i riziko požárů

28. dubna 2024  7:47,  aktualizováno  10:32

Počasí v Česku v neděli opět ovlivní saharský prach. Vytvoří oblačnost, se kterou nepočítaly...

Ruský útok poškodil hotel v Mykolajivu. Cherson znovu zasáhly drony

28. dubna 2024  10:18

Sledujeme online Ruský dronový útok v noci na neděli těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu. Na...

Na Pardubicku narazil řidič do patníku, značky i stromu. Nehodu nepřežil

28. dubna 2024  10:13

V noci na neděli zahynul u Sezemic na Pardubicku pětatřicetiletý řidič. Havaroval se svým vozem BMW...

Jsem dospělý muž, který kandiduje proti dítěti, utahoval si Biden z Trumpa

28. dubna 2024  10:09

Americký prezident Joe Biden na sobotní večeři pořádané sdružením zpravodajů v Bílém domě vtipkoval...

  • Počet článků 154
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 5609x
Jsem Pěstounka, která přijímá ohrožené děti. Dělám ze všech sil vše, co můžu proto, aby byl jejich další život lepší než ten předchozí. Taky jsem hrdá máma svých dětí a vzorná, věrná a vařící (3xv) manželka. Často jsem samolibá, marnivá, líná, tvrdohlavá, hádavá a v neposlední řadě infantilní a i když mi občas někdo říká Sluníčkářka, tak já se víc cítím jako OBLÁčková ....